We are using cookies to give you the best experience on our site. Cookies are files stored in your browser and are used by most websites to help personalise your web experience. By continuing to use our website without changing the settings, you are agreeing to our use of cookies.

share
  • facebook
  • twitter
  • linked in
  • google+
back top

Preliminary Programme

Download Preliminary Programme Flyer PDF here

Hot Topics: 

Joint Preservation, Cartilage Regeneration, Cost effectiveness of Cartilage Repair,  Animal Models, Biomarkers, Biomaterials & ECM-Derived Scaffolds, Biomechanics, Cartilage Development, Cartilage and Sport, Chondrocytes, Early Osteoarthritis, Imaging, Intervertebral Disc, Joint-Specific Cartilage Repair, Lessons from Failed Repair, Minimally Invasive Technology, Molecular Regulation of Repair, Medication and Cartilage, Meniscus, Rehabilitation & Outcome, Stem Cells, Subchondral Bone, Understanding Cartilage-Related Pain and much more…..

5 October (Saturday)

  • 12:00 - 13:00
    1.0 Opening Session - ICRS Meets AAC - Arthroscopy Association of Canada
    Stem Cell Tourism
  • 13:00 - 14:00
    2.0 Next Generation: Promoting Collaboration in Joint Preservation
    • Clinician Perspective
    • Scientist Perspective
    • Industry Perspective
  • 14:15 - 15:15
    3.0 Special Session
    • 60 Minutes
      3.1 What’s New In Cartilage Imaging?
      • Quantitative MRI
      • Is there a Role for Nuclear Imaging?
      • Preclinical Techniques
    • 60 Minutes
      3.2 Rehabilitation Update
      • Prevention Strategies
      • Does Blood Flow Restriction have a Role?
      • Can we Accelerate Rehab?
    • 60 Minutes
      3.3 Clinical Trials in 2019
      • Late Breaking Trial Results
  • 15:15 - 16:15
    Coffee Break / Exhibition / Poster Session
  • 16:15 - 17:00
    4.0 Opening Ceremony & Awards Session
  • 17:00 - 18:00
    5.0 Honorary Lectures
  • 18:00 - 19:30
    Welcome Cocktail

6 October (Sunday)

  • 07:30 - 08:30
    6.0 Early Morning Workshop
    These early morning sessions will be chaired by world-renowned leaders and provide a unique possibility to obtain a compact knowledge about a specific topic in a small group. These sessions are geared towards young scientists / clinicians and seasoned specialists. In addition, this time allows delegates to bring their problem and complex cases for discussion with the opinion leaders in cartilage repair. Pre-registration is required to sign-up for these sessions during the online congress registration process. These courses are not included in the congress registration fee and the number of participants is limited to 40 participants for each session.
    • 60 Minutes
      6.1 Grant Writing 101
    • 60 Minutes
      6.2 Joint Preservation of the Hip
    • 60 Minutes
      6.3 Women in the ICRS
  • 08:30 - 09:30
    7.0 Post Traumatic Osteoarthritis: A Preventable Disease?
    • Molecular Targets
    • Biomarkers
    • Challenging Treatment Paradigms/Novel Treatments
  • 09:45 - 10:45
    8.0 Special Sessions
    • 60 Minutes
      8.1 My Best & Worst Experiences in Joint Preservation
      • Scientist Perspective X 3
      • Clinician Perspective X 3
    • 60 Minutes
      8.2 Biologics
      • Antibodies & Cytokines
      • Peptides & Proteins
      • PRP, BMC, SVF
      • Exosomes
    • 60 Minutes
      8.3 Animal Models In Cartilage Repair
      • Are Rodent Models Relevant?
      • What is the Best Large Animal Model?
      • Lessons Learned In Veterinary Practice
  • 10:45 - 12:30
    Coffee Break / Exhibition / Poster Session
  • 12:30 - 13:30
    9.0 Industry Sponsored Satellite Symposia
  • 13:30 - 15:00
    10.0 Free Paper Sessions
  • 15:15 - 16:15
    11.0 Special Sessions
    • 60 Minutes
      11.1 Whole Joint Preservation
      • ACL & Cartilage
      • Meniscus & Cartilage
      • Synovium & Cartilage
      • ICRS NextGen
    • 60 Minutes
      11.2 ICRS Next Gen
    • 60 Minutes
      11.3 Pain
      • Where is it Coming From?
      • How it Affects Outcomes
      • Strategies to Reduce Pain
  • 16:15 - 17:00
    Coffee Break / Exhibition / Poster Session
  • 17:00 - 18:30
    12.0 Free Paper Session
  • 19:00 - 23:00
    President’s Dinner (Upon Invitation Only)

7 October (Monday)

  • 07:30 - 08:30
    13.0 Early Morning Workshops
    These early morning sessions will be chaired by world-renowned leaders and provide a unique possibility to obtain a compact knowledge about a specific topic in a small group. These sessions are geared towards young scientists / clinicians and seasoned specialists. In addition, this time allows delegates to bring their problem and complex cases for discussion with the opinion leaders in cartilage repair. Pre-registration is required to sign-up for these sessions during the online congress registration process. These courses are not included in the congress registration fee and the number of participants is limited to 40 participants for each session.
    • 60 Minutes
      13.1 Cartilage Repair in the Foot & Ankle
    • 60 Minutes
      13.2 Clinical Trial Design
    • 60 Minutes
      13.3 Meet The Experts: Joint Preservation
      Meet The Experts: Everything you wanted to know about Joint Preservation but you were too afraid to ask….
  • 08:30 - 09:30
    14.0 Plenary Session - Stem Cells without the Hype
    • What is the Real Science?
    • What about Regulatory Approval?
    • Do they have a Clinical Role in Joint Preservation?
  • 09:45 - 10:45
    15.0 Special Sessions
    • 60 Minutes
      15.1 Joint Loading & Cartilage Health
      • How Does Mechanical Load Affect Joint Health?
      • Re-Alignment Osteotomy
      • Joint Distraction
    • 60 Minutes
      15.2 Gene Modulation
      • Gene Therapy
      • Targeted Delivery
      • Transfection/Transduction
    • 60 Minutes
      15.3 Big Data
      • ICRS Registry Update?
      • How Good is Registry Data?
      • Randomized Trials Vs. Cohort Studies
  • 10:45 - 11:15
    Coffee Break / Exhibition / Poster Session
  • 11:15 - 12:45
    16.0 Free Paper Sessions
  • 13:00 - 14:00
    17.0 Industry Symposia
  • 14:15 - 15:45
    18.0 Free Paper Sessions
  • 16:00 - 17:00
    19.00 Special Sessions
    • 60 Minutes
      19.1 Spine/Disc
      • Stem Cells & Biomaterials for Regeneration of the Intervertebral Disc
      • Nucleus Pulposus Progenitor Cells
      • IPS Cells For IVD Regeneration
    • 60 Minutes
      19.2 Cartilage Mechanics & Biotribology
      • Current Status Of Biotribology
      • Cartilage Mechanics Before & After Tissue Damage
      • Rehydration & Lubrication in Cartilage Repair
    • 60 Minutes
      19.3 Meniscus 2019
      • Current Status of Meniscus Regeneration
      • Enhancing Meniscus Repair
      • Meniscus Replacement
  • 17:00 - 17:30
    Coffee Break / Exhibition / Poster Session
  • 17:30 - 18:30
    20.0 ICRS General Assembly (For Members Only)
  • 19:30 - 23:00
    Canadian Night – Farewell Party

8 October (Tuesday)

  • 08:00 - 09:00
    21.0 Plenary Session - Cost Effective Strategies for Joint Preservation
    • Should Cost be a Measure of Success?
    • Is Cell Therapy Cost Effective?
    • Can we do it Cheaper & Better?
  • 09:00 - 10:00
    22.0 Mini Battles
    • ACL Isolated Cartilage Lesion – Leave Or Treat?
    • Realignment Osteotomy Works
    • Cells Only Way to Go?
    • No Role for Stem Cells Outside of Clinical Trials
    • Marrow Stimulation is Dead
    • Rehab Vs. Surgery
  • 10:00 - 10:30
    Coffee Break / Exhibition / Poster Session
  • 10:30 - 12:00
    23.0 Free Paper Sessions
  • 12:00 - 13:00
    24.00 Special Sessions
    • 60 Minutes
      24.1 Methods To Assess Cartilage Repair Success Or Failure
      • Qualitative Methods
      • Quantitative Methods
      • Societal Perspectives
    • 60 Minutes
      24.2 Subchondral Bone In 2019
      • Edema
      • Sclerosis
      • The Tidemark
    • 60 Minutes
      24.3 Biomaterials/Bioprinting/Bioengineering
      • Current Status of Additive Manufacturing
      • Instructive Biomaterials
      • Hybrid Implants
  • 13:00 - 13:00
    End of Meeting